Wat is Hardtorfz?

Hardtorfz is een vereniging die jaarlijks evenementen organiseert in Turnhout.

We doen dit ter nagedachtenis van Matthias Torfs die de strijd tegen kanker heeft verloren.
Onze opbrengst doneren we aan oncologie – AZ Turnhout.
Naast de evenementen zetten we ook een wafelverkoop op touw en verkopen we onze eigen merchandise.

Hoe is Hardtorfz ontstaan?

Op 24 april 2014 overleed Matthias op 20-jarige leeftijd aan de ziekte van Hodgekin, een vorm van lymfeklierkanker.

Matthias was een groot liefhebber van een muziekstijl die we het best omschrijven als “harder styles”. Toen hij vernam dat hij kanker had, heeft hij dan ook toevlucht en troost gezocht en gevonden in deze muziek. Hij leefde om te feesten en dat hebben ze hem niet kunnen afnemen. Zelfs toen hij niet in staat was om op eigen kracht het grootste evenement van de harder styles in het Sportpaleis voor een laatste keer te beleven, was hij er niet van weg te houden. Met een rolstoel kwam hij aan op het middenplein tussen een grote massa feestvierders en heften omstaanders hem volledig mee de hoogte in.

Hardtorfz - Matthias - Rolstoel - Reverze
Hardtorfz - Matthias - Hartje

Tijdens zijn ziekte werd hem al lachend een feestje ter zijner nagedachtenis beloofd en zijn vrienden wilden hun woord houden. Anderhalf jaar na zijn overlijden werd HardTorfz voor de eerste keer georganiseerd op zijn verjaardag: 31 oktober. Het bleek een waar succes en de vraag van bezoekers naar een volgende editie liet dezelfde avond al van zich horen. Hierdoor hebben we de vereniging HardTorfz opgericht.

Ondertussen is HardTorfz sterk gegroeid en organiseren we elk jaar ook een evenement voor familie, vrienden en kennissen van Matthias.

Het goede doel: Oncologie

Oncologie, voor velen een onbekend woord, is de mooiere benaming voor kankerkunde.

Onze opbrengst hebben we jaarlijks gedoneerd aan de afdeling oncologie van het AZ Turnhout. Onze opzet is voornamelijk om financieel tussen te kunnen komen in behandeling van kanker. Gelukkig zijn de standaardbehandelingen allemaal terugbetaald door instanties zoals de ziekenkas en het RIZIV. Een groot deel van onze donaties zijn hier wel reeds voor aangewend, maar we zijn ook op zoek gegaan naar alternatieven.

Eén van die alternatieven is het aanbieden van een pakket met preventieve huidbeschermende producten. Deze pakketten worden gratis meegegeven aan patiënten die in een nabije toekomst bestraald zullen worden. Bij een bestraling wordt de huid immers sterk beschadigd en dat kan zeer pijnlijk zijn. Het preventief gebruik van deze producten vermindert dat effect.

Het leuke aan bovenstaand aternatief is dat de bestralingen van de ZNK (Ziekenhuis Netwerk Kempen – Turnhout, Mol, Geel, Herentals) allemaal plaatsvinden in het AZ Turnhout. Onze pakketten helpen dus ook mensen die in behandeling zijn in die andere ziekenhuizen.

Een volgende mogelijke route die we kunnen bewandelen, is het steunen van de programma’s: pre-oncologische en oncologsiche revalidatie, alsook het steunen van een nieuw project: oncofitness. Voor meer informatie hieromtrent, verwijzen we u graag door naar de website van het AZ Turnhout.

Hardtorfz - Matthias - Vlag oncologie

Artikel Gazet van Antwerpen 2016

Artikel De Streekkrant 2016

DONATIES

Overhandiging cheque 2015

Overhandiging cheque 2016

Overhandiging cheque
2017

Overhandiging cheque 2018

Crew